2016. március 20., vasárnap

KARFIOL STEAK GOMBÁS RAGUVAL ÉS PETREZSELYMES FEHÉRHAGYMA SALÁTÁVAL

Karfiol szezon van, gyönyörű rózsás fejeket lehet kapni most és a családom vega fele, de a 'húsevő részleg' is nagyon szereti a karfiolból készült ételeket.
A napokban készítettem el ezt a szuper kaját, igazán érdekes az ízharmóniája és mielőtt elfelejteném gyorsan rögzítem, mert máskor is kell még ilyet csinálnom!
Három fázisa van az ételnek. Először a gomba ragut készítem el.

Gomba ragu
------------------

Hozzávalók:

1 csokor petrezselyem
1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
2 nagy gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
1 citrom reszelt héja és három gerezd citrom a fehér hártyájától megszabadítva és hosszában vékonyra szelve
1 citrom leve
4 evőkanál vaj
3 evőkanál olívaolaj
20 dkg friss gomba
1 pohár száraz fehér bor
1 teáskanál szárított kakukkfű
1 kanál paradicsompüré
1 csésze erőleves ( kockából)
só, bors ízlés szerint

1. Megtisztítom a gombát és felszeletelem.
2. Finomra vágom a hagymát, fokhagymát és a petrezselymet
3. Közepes lángra helyezek egy nagyobb serpenyőt, beleteszem a vajat és az olajat, ebben a hagymát üvegesre pirítom végül ráteszem a fokhagymát és sűrűn kevergetem, vigyázva,hogy ne égjen meg a fokhagyma, legvégül a hosszúra szeletelt citrom gerezdeket rakom bele
4. Ehhez adom a gombát. Szerintem 10 percig elég főzni fedő alatt, majd 5 percig fedő nélkül, hogy a zsirjára süljön és közben elpárologjon a lé amit kieresztett a gomba
5. Ezután felöntöm a borral és a citromlével, fűszerezem a kakukkfűvel
6. Feloldom a leveskockát és ebben a lében simára keverem a paradicsompürét meg a reszelt citrom héját. Felöntöm a gombás ragut és közepes lángon fedő nélkül addig főzöm míg a folyadék elpárolog és szósz jellege lesz. Ízlés szerint sózom és borsozom.
7. A karfiol steakkel és rizzsel szervírozom.

Karfiol steak
-------------------

Hozzávalók:

2 kis vagy 1 nagy fej karfiol
2 evőkanál olívaolaj
só és bors

1. Előmelegítem a sütőt 200 fokra és kikészítek egy kiolajozott lapos sütőedényt
2.A karfiolt a levelektől megtisztítom, félbevágom és 1 cm vastag szeleteket vágok úgy, hogy a belső torzsája ép maradjon, mert amennyire csak lehetséges ez fogja összetartani a szeletet.
3. Olivaolajat hevítek egy serpenyőben olyan forróra, hogy szinte füstöljön. Belerakom a karfiol szeleteket, mindkét oldalát pirítom, majd csökkentem a hőt közepesre, és pár percre fedőt rakok rá, mert fröcskölni fogja a zsiradékot, de egy picit párolom is egyben, ez 4-5 perc összesen.
4.A pirított karfiol szeleteket a zsiradékkal kikent lapos serpenyőbe teszem, sózom, borsozom és 15 percig sütöm, majd alacsonyabb hőmérsékleten még kb. 10 percig.

Petrezselymes fehérhagyma saláta
----------------------------------------------

Hozzávalók:

2 fej vékonyra szeletelt fehér hagyma
1 nagy csokor durvára vágott petrezselyem
1 teáskanál édeskömény
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál olívaolaj

1. Egy kis tálkában összekeverjük a hozzávalókat, míg áll a tálalásig, össze fognak érni benne az ízek. Egyszerű, de nagyon felteszi az í-re a pontot! smile hangulatjel

Tálalás:
----------
A tányérra kerül a karfiol steak, ráhalmozom a gombaragut, a tetejére az ízes fehérhagyma jön! A köret lehet rizs, burgonya vagy bulgur, kinek mi a kedvence.