2016. március 20., vasárnap

KACSAMELL SÜLT KÖRTÉVEL GYÖMBÉRES BAZSALIKOMOS RUKKOLA ÁGYON
A hozzávalók:
2 fél bőrös kacsamell(40 dkg)
1 ujjnyi friss gyömbérgyökér
3 ek kacsazsír

2 nagyobb (téli) körte
1 bögre madársaláta
2 bögre rukkola
1 citrom leve
1 kanál cukor
2 olaj
1 ek balzsamecet
1 bögre pirított barna kenyérkocka
1 gerezd fokhagyma
3 karika paradicsom
Így készítem el:
A kacsamelleket besózom, borsozom és fél órára félreteszem, majd amikor a só átjárta kacsazsíron először nagy lángon körbepirítom, majd lefedve gyakran forgatva készre sütöm. Körülbelül 35 perc alatt kész!
Meghámozom a körtéket, kettévágom és a magházát eltávolítom, hosszában felszeletelem, kb. fél centi vastagon, majd a citromlével bedörzsölöm, hogy a levegőn ne barnuljon meg a húsa.
A serpenyőben a kacsa helyére dobom a körtét, megszórom a cukorral, majd mérsékelt lángon, időnként rázogatva addig sütöm, amíg enyhén rákaramellizálódik a körtére a cukor.
Egy szelet barna kenyeret apró kockára vágok, majd egy forró teflon serpenyőben megpirítom egy fokhagymagerezd társaságában úgy, hogy egy pici olajat csöpögtetek a serpenyő aljába.
A rukkolát és a madársalátát megmosom, alaposan lecsepegtetem és, hogy ne maradjon nedves egy konyhai papírtörlővel leitatom róla teljesen a vizet.
A gyömbért meghámozom, majd nagyon vékonyan felszeletelem! Fontos a gyömbér felhasználása folyamán, hogy csakis hosszában szabad először szeletelni, majd ezeket a hosszúkás csíkokat kell a kívánt nagyságú darabokra aprítani. Ha így csináljuk nem lesz fás, rágós a nyers gyömbér! Nem szabad karikára vágni, mint például a sárgarépát, mert időnként elrághatatlanul fás részei vannak!
Ha kihűlt a kacsamell szép vékonyan felszeletelem, a rukkolát meglocsolom citromlével és egy kis balzsamecettel is ízesítem, átforgatom és egy lapostányéron szétterítem, majd a sült körtéből rakok rá egy réteget, erre egy sor vékonyra szeletelt gyömbért terítek, majd erre kacsamell szeleteket rakok. A rétegezést addig csinálom amíg a hozzávalók tartanak. A salátát madársalátával és paradicsomkarikával díszítem és pirított kenyérkockával körberakva tálalom.