2016. március 20., vasárnap

HOT PANBAN KARAMELLIZÁLT SÜLT ZÖLDSÉG KÖRET

Szeretem használni a Hot Pant, mert tálalásra is használható a készülék, utána pedig elmosogatni sem egy nagy mutatvány.
A legutoljára készített étel receptem Hot Panban a következő:
Hozzávalók:
1 cukkini,
6 fej gomba,
2 fej vöröshagyma,
1 kaliforniai paprika,
4 szál sárgarépa,
olívaolaj, só, cukor, balzsamecet,
egy marék bazsalikom levélke,
1 db füstölt ízű leveskocka
Elkészítése:
A Hot Pant felforrósítom. Körülbelül 2 evőkanál olívaolajat csurgatok bele,
a legmagasabb fokozatra kapcsolom, amit ennél az ételnél mindvégig használni fogom, mert így fog szépen sülni, karamellizálódni benne a zöldség.
A hozzávalókat megtisztítom. A répát vékony csíkokra, a gombát 5 mm szeletekre, a cukkinit és a hagymát szintén kb. fél cm karikákra, a paprikát 2x2 cm kockákra aprítom. Semmit nem sózok meg nehogy levet eresszen.
Legelőször a sárgarépát pirítom, majd 2-3 perc múlva a cukkinivel együtt folytatom még 1-2 percig, egy hőálló műanyag csipesszel forgatom, hogy minden oldala szépen süljön. Következik a paprika, legvégül a gombát és hagymát teszem bele. Azért a végén, mert képesek sok vizet engedni és ez nem cél. Ebben az esetben arra kell törekedni, hogy minden zöldség sült legyen és roppanós. Ha ezt az állapotot elérjük jön a lényeg amitől igazán jó ízű lesz.
Ehhez az öntethez egy edénykében kb. 4 evőkanál balzsamecetet a mikróban éppen hogy meglangyosítok, így a langyosban a füstölt ízű kocka könnyen fel tud oldódni. Hozzáteszek még egy púpozott evőkanál cukrot és a keverékkel nyakon öntöm a zöldségeket. Rátépkedem a zöldségekre a bazsalikom leveleket és együtt jól átforgatom, hogy mindenhol érje az ecetes, cukros önetet. A cukortól szépen rá fog karamellizálódni minden íz.
Nálunk grillezett sajt és bundában sült hagymakarika körete volt a családom vega fele részére, de húsokhoz is jó.