2012. február 23., csütörtök

Legtutibb és legegyszerűbb túrógombóc



Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 4 tojás
  • 3 dkg vaj
  • 1.5 dl búzadara
  • 2 ek. morzsa
  • 2 dl tejföl, zsír, só, porcukor, 2 vaníliás cukor

Elkészítése:

A túrót egy tálban összetöröm, majd a 4 tojás sárgájával és a 2 csipet sóval átdolgozom.
A búzadarát beleöntöm és azzal is jól átkeverem. A tojásfehérjéket egy másik tálban keményre felverem, majd kevergetés közben az alap masszához adagolom. Ezt az egészet kb. egy órán át pihentetem.
Ezután forrásban lévő sós vízben kifőzöm a gombócokat, amelyeket vizes kézzel formálok meg. Körülbelül 5-7 perc a főzési idő, de ha feljön a víz tetejére a gombóc akkor már le lehet szűrni.
Egy mélyebb serpenyőben két kanál felhevített zsíron a zsemlemorzsát megpirítom és a leszűrt gombócokat ebbe forgatom át. A tejfölben elkeverem a vaníliás cukrot és tálaláskor a gombócok tetejére csurgatok az ízes tejfölből valamint porcukorral szórom meg.