2016. március 20., vasárnap

ZELLER ÉS BURGONYA GRATIN

Hozzávalók:

1 nagy zellergumó (kb.45 dkg)
burgonya, háromszor annyi, mint a zeller kb. 1.3o kg)
3 db póréhagyma vékonyra karikázva
2 gerezd fokhagyma
4 szál kakukkfű aprítva
300 ml főzőtejszín
35 dkg ementáli sajt
1 tk cukor
500 ml tej
5 dkg vaj
1 csipet szerecsenydió

Elkészítése:

A krumplit és a zellert papírvékony szeletekre vágom. Vajon a hagymát pirítom, amikor kezd aranyszínű lenni rászórok egy teáskanál cukrot és sűrű kevergetés közben karamellizálom. Ez kb. 5 perc alatt kész. A tejet forráspontig melegítem és megy bele a fokhagyma, szerecsenydió, kakukkfű, só. Amikor forrni kezd hozzáöntöm a tejszínt és leveszem a tűzről.
A tűzálló tál aljára először a zellergumó szeleteket rakom, ráöntöm a tejes-tejszín felét, rákanalazom a hagyma felét. A vékonyra szeletelt krumpli következik, majd ráöntöm a tejszínes-tej másik felét. Rászórom a sajtot. Előmelegített 180 fokos sütőben 1 óra 30 percet sütöm, először alufóliával lefedve, 

majd a végén nélküle. Tálalás előtt 15 percig pihentetni kell, hogy jól beszívja a tejszínes masszát.