2008. március 2., vasárnap

Garnélarák rizses rakott padlizsánnal

Garnélarák padlizsánnal Kéti módra
Hozzávalók:

400 g padlizsán, 200 g spenót, 4 szál újhagyma, 8 szelet füstölt sonka, 4 fej csiperke gomba, só, őrölt bors, a sütéshez olaj, 60 g vaj, 80 g kerek szemű rizs

paradicsomraguhoz:
4-5 szem paradicsom, 1 csokor snidling, néhány mentalevél durvára vágva, 3 evőkanál olaj, só, ízlés szerint csípős chili paprika

rák:
500 g garnélarák, 5 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 40 g vaj, ízlés szerint apróra vágott petrezselyem, só


Elkészítés:
A rákot megmossuk, megtisztítjuk, ami nálam azt jelenti, hogy a fejét és a lábait eltávolítom. Ezután a hűtőbe félreteszem. A parajt megtisztítom, megmosom, de ha fagyasztott a paraj az is megfelel, tehát ebben az esetben kiolvasztom. A rizst megmosom. A vaj felét felmelegítem és benne egy percig átsütöm a sonkát. A sonkát kiveszem , félreteszem. A visszamaradt sonkás vajon megfuttatom a rizst. Ha jól átpirítottam, megsózom és annyi forró vizet teszek rá, hogy ellepje. Fedő nélkül párolom és amikor elfogy a víz, mindig pótolom. Amikor még roppanós, tehát nincs agyonpárolva leveszem a tűzről, de ez ízlés dolga! Én úgy szeretem ha még roppan! Ezután a padlizsánt ujjnyi vastagra szeletelem, besózom. Kb. 30 percig állni hagyom. Közben a paradicsomot leforrázzom, hogy a héját könnyen el lehessen távolítani és apró kockára vágom. A felmelegített olajra rádobom a paradicsomot, a mentalevelet, a snidlinget, sót és a csípős chili paprikát valamint egy kevés vizet. Jó pépessé összeforralom és lehúzom a tűzről.
A padlizsánszeleteket egy másik serpenyőben a felhevített olajon mindkét oldalán megsütöm a gombával együtt. A vaj másik felére ráteszem a megtisztított, felszeletelt újhagymát, s amikor megfonnyadt, rádobom a parajt. Sózom, borsozom és 2-3 percig összepárolom. Hőálló tálra rárakom a padlizsánokat: az első szeletre a rizst teszem, arra egy szelet sonkát. Ismét padlizsánt, majd a parajt, megint sonkát, és rá a padlizsánt. A tetejére kerül a gombafej.

160 C-fokra előmelegített sütőben 4-5 percig összemelegítem.
Míg a rakott padlizsán sűl elkészítem a rákot, ami roppant egyszerű!
Megsózom és forró olajra dobom. Három percig pirítom, amikoris a zúzott fokhagymát meg a finomra vágott petrezselymet ráteszem és jól összeforralom. Tányérra helyezem a rakott padlizsánt, mellé kerűl a fűszeres paradicsom és a sűlt rák. A rák pecsenyelevével meglocsolom az egészet.
Forrás: Konyhaművészet