2018. június 22., péntek

BŐRÖS CSÁSZÁRHÚS

Hozzávalók:
-----------

A SZÁRAZ PÁCHOZ:
-2 kg császárhús
-5 gerezd fokhagyma
-1 evőkanál só
-1 teáskanál kakukkfű
-1 teáskanál rozmaring
-1 teáskanál majoránna
-1 teáskanál őrölt bors
-fél húsleveskocka

FŰSZERES SÜLT KRUMPLIHOZ:
-1 kg krumpli
-2 dl pecsenyezsír
-1 teáskanál só

Elkészítés:
-----------

A sót összekeverem a fűszerekkel, a fokhagymát vékonyan felszeletelem. A bőrös császárhúst éles késsel beirdaldom, és mindkét oldalát alaposan bedörzsölöm a fűszerekkel. A fokhagymát a beirdalt bőr réseibe nyomkodom, majd fóliával lefedem a húst. Pácolom minimum négy órán át, de a legjobb, ha egy éjszakán át nem nyúlunk hozzá.

Sütés előtt két deci vizet felforralok, amibe belemorzsolok fél leveskockát, és egy-két percig főzöm. A húst a bőrös felével lefelé belehelyezem a cserépedénybe, amit használat előtt hideg vízbe áztatok, hogy megszívja magát. Egy kissé kizsírozom az edényt előtte, majd tepsibe, leöntöm a húslével. Lefedem a cserépedény másik felével majd előmelegített sütőbe rakom. 120 fokon két órán át párolom. Ezután megfordítom, hogy a bőrös fele kerüljön felülre, és lefedve párolom tovább még egy órán át. Amikor a hús már puha, leveszem a a tetejét, és 200 fokon sütöm még 50 percig, hogy szép piros, a bőre jó ropogós legyen. A sütőből kivéve hagyom a húst legalább fél órát állni, mielőtt felszeletelem.

A körethez a krumplit megpucolom, és vékonyra felvágom. Ezután egy tepsibe teszem és ráöntök a hús sütéséből visszamaradt pecsenyezsírból, sózom, és alaposan összekeverem. 170 fokos sütőbe helyezem, és körülbelül 50 perc alatt szép pirosra sütöm. A sütési idő felénél óvatosan átforgatom a krumplit. Amikor megsül leöntöm róla a felesleges zsírt.