2012. február 13., hétfő

Dagadó szegfűszeges pulykamájjal, kéksajttal, fokhagymával, aszalt gyümölcsökkel töltve





Hozzávalók:

  • 80 dkg dagadó
  • 15 dkg kékpenészes sajt
  • 20 dkg pulykamáj
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg aszalt datolya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet majoranna
  • 10 dkg vegyes mirelit zöldség
  • 1 tojás
  • 1 szelet kenyér
  • 2 ek. libazsír
  • só, bors

Elkészítése:

A dagadót egy éles késsel hosszában kettévágom, besózom és fél órát pihentetem. Közben forrásban lévő sós vízben megfőzöm a mirelit zöldségeket, majd leszűröm. Az aszalt gyümölcsöket vékony szeletkékre, a pulykamájat durvább darabokra aprítom. Egy szelet kenyeret vízbe áztatok. Egy mélyebb serpenyőben libazsírt hevítek, ráteszem a karikára vágott hagymát, erős lángon fonnyasztom, majd beleteszem a pulykamájat és sűrűn kevergetve resztelem, sózom, borsozom és majorannával fűszerezem.
Amikor a májon már szép pörk réteg van, úgy ahogy van egy keverőtálba átöntöm, beleteszem az aszalt gyümölcsöket, a kinyomott áztatott kenyeret, egy egész tojást, a zöldség keveréket. Sózom és őrölt szegfűszeggel az egészet megbolondítom. Összedolgozom a tölteléket.
A dagadóra első rétegben kéksajt darabkákat szelek, majd fokhagyma szeleteket pakolok, azután rákanalazom a tölteléket. Feltekerem és fogpiszkálóval körbetűzöm, hogy sütés közben ne tudjon szétnyílni. Egy tűzálló tálat libazsírral kikenek, belerakom a dagadót, a tetejét is bekenem libazsírral, fél deci vizet töltök a hús mellé és alufóliával letakarom, forró sütőben egy órát sütöm, közben a sütés végén az alufóliát leveszem, hogy szép piros sült réteget kapjon a hús.
Őszibarack befőtt és krumplipüré körettel tálalom.