2018. július 26., csütörtök


SALÁTA LEVES

Hozzávalók:
-----------

-2 db fej saláta
-10 dkg füstölt szalonna
-1 fej hagyma
-5 gerezd fokhagyma
-kis csokor friss kapor
-1 evőkanál liszt
-5 tojás db tojás
-tej
-2 dl tejföl
-só,bors,cukor,ecet.

Elkészítése:
-------------
A salátát levelenként megmosom, papírtörlővel leszárítom, majd kisebb darakákra tépkedem.
A szalonnát apró kockára vágom és kiolvasztom majd ropogósra sütöm.
A tepertőt kiszedem. A szalonnazsírba beleteszem az apróra vágott hagymát, ezt üvegesre pirítom, végül beleszórom az aprított fokhagymát, pirospaprikát szórok rá és felengedem forró vízzel. Felforralom, belerakom a salátát és néhány perc alatt puhára főzöm.
A lisztből tejjel, habarást készítek és besűrítem a levest. A levest néhány lobbanás után leveszem a tűzről.
Egy tojássárgáját elkeverek a tejföllel, rámerek a levesből, majd a leveshez adom. A megmaradt tojásfehérjét és két -három egész tojást kis sóval felverem, palacsintasütőben kevés zsiradékon mindkét oldalán megsütöm. A tojáslepényt kis kockákra vagdosom és a szalonnapörccel együtt a levesbe teszem. Megkóstolom és sózom, borsozom majd annyi cukorral és ecettel ízesítem, hogy kellemesen édeskés-savanykás legyen. Aprított friss kaporral megszórom a tálaláskor a levest ettől még pikánsabb ízű lesz.