2018. július 26., csütörtök

RETEKLEVÉL KRÉMLEVES

Már sokan a boltban megszabadulnak a piros hónapos retek és a fehér sörretek dús levélzetétől, a piacon az árus automatikusan töri le a „felesleges” zöldet – nagy kár érte! -írják.
Egyszer rászánom magam és ki fogom próbálni ezt a leves ötletet! Ha már virágokat és egyebeket is eszünk miért pont a reteklevelet ne....

Reteklevél krémleves
--------------------
Hozzávalók:
-------------
-1 kis fej hagyma
-3 közepes krumpli
-1 csokor (3 darab) sörretek friss zöldje
-2 evőkanál olívaolaj
-só, bors
-2 dl tejszín
Elkészítése:
------------
A hagymát és a krumplit meghámozom, felkockázom, és kevés olívaolajon megdinsztelem, sózom, borsozom, és felöntöm 1,2 liter vízzel vagy zöldségalaplével, és forrástól számítva kb. 10 percig főzöm.
Közben megmosom a reteklevelet, durvára összetépkedem, a leveshez adom, és még kb. 5 percig főzöm. A tűzről lehúzva botmixerrel pépesítem, megkóstolom, sózom, borsozom, ha szükséges. Lehet ízesíteni egy kis curryvel vagy fokhagymával, ha karakteresebb ízt akarok. Tejszínnel lehet selymesíteni, de anélkül is nagyon finom.
A tetejét tálaláskor reszelt sajttal vagy pirított kenyérkockával vagy zöld kaporral lehet megszórni.