2011. november 14., hétfő

Rizskoch recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg rizs
  • 1 l tej
  • 2 dl víz 
  • 6 csomag vaníliás cukor
  • 3 ek cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 tojás
  • Fél csomag sütőpor
  • Csipet só
  • 1 tk vaj
  • ek liszt

     
Elkészítése:

  
A rizst átmosom, majd a vízzel hígított tejben főzni kezdem. Belekeverek 3 csomag vaníliás cukrot, a kristálycukrot és egy csipet sóval főzöm amíg a folyadékot beszívja, közben gyakran kevergetem, nehogy leégjen. Amikor magába szívta a tejet ráöntök még annyit, hogy könnyen átkeverhető legyen. A fedőt visszarakom és nedves konyharuhával letakarom, majd erre egy szárazat terítek, a gázt elzárom és addig pihentetem míg a rizs teljesen puha nem lesz a dunsztban. Közben a tojásokat kettéválasztom. A sárgájára reszelem a citrom héját, belerakom a 3 vaníliás cukrot és a fél csomag sütőport. Habosra keverem. A fehérjét kemény habbá verem. A sütőtálat vajjal kikenem és lisztezem. A rizst a kikevert tojás sárgával összekeverem, végül a tojáshabot is beleforgatom és a sütőtálba borítom. Az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöm.
Hígra készített vanília pudinggal, málnaszörppel és tejszínhabbal tálalom.