2011. november 14., hétfő

Kacsaaprólék káposztával és gombóccal cserépedényben sütve



Hozzávalók:

  • 1 kg kacsaaprólék
  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek majoranna
  • 1 nagyobb alma

A gombóchoz:

  • 20 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • Csipet só
  •  Fél dl tej

  
Elkészítése:

  
A kacsahúst megtisztítom, megmosom, besózom és megszórom majorannával. A szalonnát és a hagymát felaprítom a savanyú káposztát ha kell kiöblítem.

A szalonnát zsírjára sütöm, ráteszem a hagymát és megpirítom. Hozzáadom a káposztát és 2 dl vízzel felöntöm, fedő alatt kb 25 percig főzöm.

Az előre beáztatott cserépedényt lecsöpögtetem majd öntök bele kb 1 dl vizet és belerakom a kacsahúst, majd az előmelegített sütőben 20 percig erős lángon fedő nélkül sütöm.

Amíg ez sül elkészítem a gombóc tésztáját. Ehhez először kovászt készítek, úgy, hogy a langyos tejbe rakom a cukrot, az élesztőt és egy kevés lisztet. Az egészet összekeverem és langyos helyen felfuttatom.

A lisztet és a sót belerakom egy tálba és hozzáöntöm a kovászt, jól elkeverem és annyi langyos vizet adok hozzá, hogy nokedli sűrűségű legyen, majd alaposan kidagasztom jó levegősre. Ha szuszogós lett, letakarom és langyos helyen addig kelesztem ameddig kb a duplájára nő a tészta.

Közben a kacsa elősütése letelik így kiveszem a sütőből. A hús helyére egy sor káposztát terítek, majd egy sor hámozott és cikkekre vágott alma következik. Erre helyezem a kacsát, majd betakarom káposztával. A káposzta főzőlevét beleöntöm és kis mélyedéseket csinálok és a tésztából kanállal gombócokat készítek. A gombócokat a maradék káposztával befedem.

A cserépedényt befedem, visszarakom a sütőbe és kb egy óra alatt készre sütöm.