2010. március 22., hétfő

Pacalpörkölt - István receptje alapján



Hozzávalók:

1 kg előfőzött, csíkozott pacal
2 db közepes fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1/2 tubus piros arany,
3-4 dl félszáraz fehér bor
3 db chili paprika
1 tk majoránna,
3 db babérlevél
1 ek kalocsai piros paprika,
2 db közepes burgonya reszelve
olaj, só

Körethez: 1 kg burgonya

Elkészítése:

A kiolvasztott pacalt hideg vízben átmosom, s a 'nagyüzemileg' felvágott húst a mi ízlésünknek megfelelő darabokra aprítjuk, amik így kb. 4-5 cm-es csíkok lesznek!
Ezek után a felaprított vöröshagymát az olajon aranysárgára pirítom, a végén a zúzott fokhagymával is keverem egy kicsit a tűzön. Félrehúzom az edényt és rászórom a házi kalocsai pirospaprikát. ( mint tudjuk, nem szabad pirítani a tűzön a pirospaprikát, mert hamar megég és keserű lesz az íze, viszont a magas hőfok szükséges ahhoz hogy szép piros színe legyen, ezért a tűzről levett pirított hagymára rögtön rászórom a paprikát, megkeverem, visszahelyezem a tűzre és azonnal hozzáadom a húst! ) Rányomom a fél tubus piros aranyat, összekeverem és erre az alapra helyezem a pacalt, átforgatom, majd rádobom a a chili paprikákat is, ez után következik a majoránna és a babérlevél - e kétféle fűszer István pacal receptjének hozzávalói! Majd az egészet felöntöm kb. 1.5 liter vízzel és ízlés szerint megsózom.

Általában három- három és fél óra a főzési idő, de igényelheti a 4 óra vagy annál több időt is! Főzés közben sűrűn kevergetni kell, és figyelni arra, hogy az elpárolgott vizet pótoljuk, illetve a vége felé én fehér borral pótolom az elpárolgott folyadékot - van aki vörös borral pótolja, szerintem a pacalhoz a fehér bor illik! A főzés végén, amikor már majdnem teljesen készre főtt 2 meghámozott nyers burgonyát lereszelek és belefőzve sűrítem a pacal levét.
Sós vízben főtt burgonyával és csalamádéval tálalom.
Érdekesség az étellel kapcsolatban, hogy régi szakácskönyvek a múlt században pirított tarhonyát ajánlanak ehhez az ételhez!
Ízlés dolga!