2010. március 22., hétfő

Mediterrán tengeri sügér zöldhagymával, bazsalikomos, tőkehalmájas, lilahagymás szósszal















Hozzávalók:

50 dkg tengeri süllő
4 db zöldhagyma
5 dkg vaj
bors. só

A szószhoz:

3 dkg vaj
0,5 cl fehér bor
fél doboznyi tőkehalmáj
2 babérlevél
0,5 cl paradicsomlé
1 db közepes lila hagyma

Körethez:

50 dkg főtt áttört burgonya
40 g vaj
1,5 dl főzőtejszín
csokor durvára vágott zeller zöld
1 ek. oregano

Elkészítése:

Megtisztítom, lenyúzom a tengeri sügért, majd sózom, borsozom, s negyed órát állni hagyom.
A zöldhagymát félbevágom, a felhevített vajon átforgatom. A halakat megtöltöm a zöldhagymával és egy kivajazott tűzálló tálba teszem. Alufóliával letakarom és 180 fokos sütőben 10 percig sütöm.


A szószhoz:

A vajat felhevítem, a karikára vágott lila hagymát megfuttatom rajta, az apróra vágott bazsalikomot ráteszem és átkeverem, majd következik a halmáj, aztán ráöntöm a bort, beleteszem a babérlevelet, majd házi paradicsomlével felöntöm és összeforralom.

A körethez:

Sós vízben megfőzöm a kockára vágott burgonyát, durvára töröm.
A vajon megfuttatom a fűszereket, összekeverem a burgonyával, sózom, végül hozzáadom a tejszínt.