2011. március 7., hétfő

Karalábéleves márványsajtos gombóccal





Hozzávalók:

  • 1 zsenge karalábé és néhány levele
  • vöröshagyma
  • vaj
  • cukor, só, bors, fél erőleves kocka 
  • 2 dl főzőtejszín

A gombóchoz: 

  • 2 tojás
  • 10 dkg márványsajt 
  • 10 dkg kenyérbél
  • 1 evőkanál liszt 
  • 1 evőkanál reszelt vöröshagyma

Elkészítése:
A karalábét kis kockákra vágom a zsenge leveleit felcsíkozom, majd egy kisebb fej vöröshagymát felaprítok. A vajon a hagymát aranysárgára pirítom, majd a karalábét rakom rá, megszórom egy csipet cukorral és fedő alatt párolom. Pár perc múlva egy liternyi vízzel öntöm fel, beleteszem a leveskockát, ízesítem borssal. Amikor forr a karalábé levél csíkokat is beledobom. Puhára főzöm a zöldséget. Végezetül főzőtejszínnel sűrítem.
Közben a gombócokat így készítem el: 
A jól kiszikkadt kenyérbelet felkockázom és tejszínben megáztatom. Kikeverem két tojással, hozzárakom a márványsajtot, a reszelt vöröshagymát és annyi liszttel megszórom, hogy jól formázható legyen a massza. Forrásban lévő sós vízben főzöm ki a levesbetétet. 
Vizes kézzel formázom meg a kis gombócokat. Olvasztott vajon tálalom.