2011. március 18., péntek

Falafel - közel a keleti ízekhez




Hozzávalók:

  • 25 dkg csicseriborsó 
  • 1 fej hagyma
  • 5-6 gerezdfokhagyma
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csokor petrezselyem
  • tiszta só
  • őrölt bors
  • őrölt koriander
  • őrölt kömény
  • 1 csésze liszt
  • 3 tojás

Elkészítése:

A borsót hideg vízzel felöntöm és 3-4 órát ázni hagyom míg szépen megdagad. Leszűröm és hideg vízben, amit tiszta sóval ízesítek puhára főzöm. Ha langyosra hűlt leszűröm a főzővizet róla és robotgéppel pürésítem a csicseriborsót, hozzáteszem az apróra vágott hagymát és petrezselymet, az átnyomott fokhagymát, a sütőporral elkevert lisztet és a fűszereket, jó bőven, mert bírja az ízesítést. Végül a tojásokat is hozzáadom és az egészet jól átkeverem. 20-30 percet pihentetem a keveréket.
Vizes kézzel lapított golyókat formálok belőle és közepesen forró olajban aranybarnára sütöm.

Tálalom pitában, úgy hogy vékonyan kikenem Erős Pistával a pitát, majd teszek bele apróra tépkedett friss salátalevelet, vékonyra vágott lila hagymát, friss paradicsom karikákat, szeletelt uborkát, csípős pepperonit és csalamádét, ezek közé dugom a csicseriborsó fasírtot és mindezt nyakon öntöm tzatziki szósszal.