2009. december 7., hétfő

Paella garnélarákkal és tenger gyümölcseivel


Hozzávalók:

50 dkg garnélarák
50 dkg tenger gyümölcsei
1 kis csirkemell
1 fej fokhagyma
1 vöröshagyma
1 bögre zöldborsó
1 bögre rizs
1 leveskocka
őrölt kömény, citromlé, kurkuma, vaj, olaj, só,

Elkészítése:

1. A mirelit garnélarákot fagyott állapotban tálba teszem. A citromlét, őrölt köményt, zúzott fokhagymát, sót összekeverem és ezzel a páclével meglocsolom a rákokat, így olvasztom ki.
2. A csirkemellet kissé kiklopfolom, féltenyérnyi darabkákra vágom, besózom.
A WOK-ban kevés olajon megpirítom a csirkehúst, ha kész, félrerakom.
A visszamaradt zsiradékban megfonnyasztom a hagymát, beleteszem a zúzott fokhagymát, együtt aranysárgára pirítom, végül ráteszem a rizst, pirítom.
Amikor kifehéredett a rizs, az előzőleg a vízben feloldott leveskockával 'dúsított' vízzel felöntöm, hozzáadom a kurkumát, majd a WOK-ot lefedve a rizst félkészre párolom. A kurkumától kapja a gyönyörű sárga színét az étel!
3. Közben a mirelit zöldborsót sós vízben előfőzöm, lecsurgatom.
4. Egy másik edényben vizet forralok és amikor forr a vízbe szórok egy kanálka őrölt köményt, sót és szigorúan max. 2 percig főzöm ebben a mirelit tenger gyümölcseit! Ha tovább főzzük, akkor megkeményedik, gumisodik és elveszti a frissességét a sok finomság!
5. Egy serpenyőben vajat olvasztok és ebben készre sütöm a bepácolt garnélarákokat.
6. Mikorra ezekkel készen vagyok nagyjából a kurkumás rizs is készen van.
Leveszem a fedőt a WOK-ról és a rizsbe forgatom a zöldborsót, a tenger gyümölcseit, a sült csirkemell darabkákat, majd a tetejére halmozom a sült rákocskákat!