2010. május 17., hétfő

Római tálban sült csülök Pékné módra


Hozzávalók:

1.20 dkg sertéscsülök,
4 fej vöröshagyma,
70 dkg burgonya,
só, bors, őrölt köménymag,
1 csokor petrezselyemzöld
1 dl sör
20 dkg füstölt szalonna.

Elkészítése:

A csülköt megsózom, megszórom borssal és egy kevés köménymaggal, s lehetőleg egy éjszakát így befűszerezve a hűtőben pihentetem. A római tálat a használatbavétel előtt egy órát hideg vízben áztatom.
A füstölt szalonnát kockára vágom, a burgonyát meghámozom és cikkekre vágom, a hagymát szintén nagyobb cikkekre aprítom.
Az agyagtál alját meglocsolom a füstölt szalonna zsírjával, ráteszem a csülköt, aláöntök egy pohárka vizet és lefedve a forró sütőbe helyezem majd kb. 2 órát sütöm. Sütés közben kiveszem időnként a tálat és ellenőrzöm, hogy a csülök mennyire van átsülve és minden alkalommal a hiányzó nedvességet sörrel pótolom úgy, hogy a csülök bőrére locsolom a sört. Amikor már majdnem teljesen puha a hús, köré rakom a burgonyát, a hagymát, s lefedve sütöm még kb. 30-40 percig, majd leveszem az agyagtál tetejét, ráteszem a sült szalonna kockákat, visszateszem a sütőbe és erős lángon ropogós pirosra sütöm a burgonyát és a csülköt is.