Hozzávalók:
- 1 zsenge karalábé és néhány levele
- vöröshagyma
- vaj
- cukor, só, bors, fél erőleves kocka
- 2 dl főzőtejszín
A gombóchoz:
- 2 tojás
- 10 dkg márványsajt
- 10 dkg kenyérbél
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál reszelt vöröshagyma
Elkészítése:
A karalábét kis kockákra vágom a zsenge leveleit felcsíkozom, majd egy kisebb fej vöröshagymát felaprítok. A vajon a hagymát aranysárgára pirítom, majd a karalábét rakom rá, megszórom egy csipet cukorral és fedő alatt párolom. Pár perc múlva egy liternyi vízzel öntöm fel, beleteszem a leveskockát, ízesítem borssal. Amikor forr a karalábé levél csíkokat is beledobom. Puhára főzöm a zöldséget. Végezetül főzőtejszínnel sűrítem.
Közben a gombócokat így készítem el:
A jól kiszikkadt kenyérbelet felkockázom és tejszínben megáztatom. Kikeverem két tojással, hozzárakom a márványsajtot, a reszelt vöröshagymát és annyi liszttel megszórom, hogy jól formázható legyen a massza. Forrásban lévő sós vízben főzöm ki a levesbetétet.
Vizes kézzel formázom meg a kis gombócokat. Olvasztott vajon tálalom.