Hozzávalók:
- 80 dkg dagadó
- 15 dkg kékpenészes sajt
- 20 dkg pulykamáj
- 5 dkg aszalt sárgabarack
- 5 dkg aszalt datolya
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 tk. őrölt szegfűszeg
- 1 csipet majoranna
- 10 dkg vegyes mirelit zöldség
- 1 tojás
- 1 szelet kenyér
- 2 ek. libazsír
- só, bors
Elkészítése:
A dagadót egy éles késsel hosszában kettévágom, besózom és fél órát pihentetem. Közben forrásban lévő sós vízben megfőzöm a mirelit zöldségeket, majd leszűröm. Az aszalt gyümölcsöket vékony szeletkékre, a pulykamájat durvább darabokra aprítom. Egy szelet kenyeret vízbe áztatok. Egy mélyebb serpenyőben libazsírt hevítek, ráteszem a karikára vágott hagymát, erős lángon fonnyasztom, majd beleteszem a pulykamájat és sűrűn kevergetve resztelem, sózom, borsozom és majorannával fűszerezem.
Amikor a májon már szép pörk réteg van, úgy ahogy van egy keverőtálba átöntöm, beleteszem az aszalt gyümölcsöket, a kinyomott áztatott kenyeret, egy egész tojást, a zöldség keveréket. Sózom és őrölt szegfűszeggel az egészet megbolondítom. Összedolgozom a tölteléket.
A dagadóra első rétegben kéksajt darabkákat szelek, majd fokhagyma szeleteket pakolok, azután rákanalazom a tölteléket. Feltekerem és fogpiszkálóval körbetűzöm, hogy sütés közben ne tudjon szétnyílni. Egy tűzálló tálat libazsírral kikenek, belerakom a dagadót, a tetejét is bekenem libazsírral, fél deci vizet töltök a hús mellé és alufóliával letakarom, forró sütőben egy órát sütöm, közben a sütés végén az alufóliát leveszem, hogy szép piros sült réteget kapjon a hús.
Őszibarack befőtt és krumplipüré körettel tálalom.