2010. március 22., hétfő
Mediterrán tengeri sügér zöldhagymával, bazsalikomos, tőkehalmájas, lilahagymás szósszal
Hozzávalók:
50 dkg tengeri süllő
4 db zöldhagyma
5 dkg vaj
bors. só
A szószhoz:
3 dkg vaj
0,5 cl fehér bor
fél doboznyi tőkehalmáj
2 babérlevél
0,5 cl paradicsomlé
1 db közepes lila hagyma
Körethez:
50 dkg főtt áttört burgonya
40 g vaj
1,5 dl főzőtejszín
csokor durvára vágott zeller zöld
1 ek. oregano
Elkészítése:
Megtisztítom, lenyúzom a tengeri sügért, majd sózom, borsozom, s negyed órát állni hagyom.
A zöldhagymát félbevágom, a felhevített vajon átforgatom. A halakat megtöltöm a zöldhagymával és egy kivajazott tűzálló tálba teszem. Alufóliával letakarom és 180 fokos sütőben 10 percig sütöm.
A szószhoz:
A vajat felhevítem, a karikára vágott lila hagymát megfuttatom rajta, az apróra vágott bazsalikomot ráteszem és átkeverem, majd következik a halmáj, aztán ráöntöm a bort, beleteszem a babérlevelet, majd házi paradicsomlével felöntöm és összeforralom.
A körethez:
Sós vízben megfőzöm a kockára vágott burgonyát, durvára töröm.
A vajon megfuttatom a fűszereket, összekeverem a burgonyával, sózom, végül hozzáadom a tejszínt.
Címkék:
bazsalikom,
hal,
halmáj,
lila hagyma,
mediterrán,
recept,
receptek,
sügér,
újhagyma