2012. február 23., csütörtök

Legtutibb és legegyszerűbb túrógombóc



Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 4 tojás
  • 3 dkg vaj
  • 1.5 dl búzadara
  • 2 ek. morzsa
  • 2 dl tejföl, zsír, só, porcukor, 2 vaníliás cukor

Elkészítése:

A túrót egy tálban összetöröm, majd a 4 tojás sárgájával és a 2 csipet sóval átdolgozom.
A búzadarát beleöntöm és azzal is jól átkeverem. A tojásfehérjéket egy másik tálban keményre felverem, majd kevergetés közben az alap masszához adagolom. Ezt az egészet kb. egy órán át pihentetem.
Ezután forrásban lévő sós vízben kifőzöm a gombócokat, amelyeket vizes kézzel formálok meg. Körülbelül 5-7 perc a főzési idő, de ha feljön a víz tetejére a gombóc akkor már le lehet szűrni.
Egy mélyebb serpenyőben két kanál felhevített zsíron a zsemlemorzsát megpirítom és a leszűrt gombócokat ebbe forgatom át. A tejfölben elkeverem a vaníliás cukrot és tálaláskor a gombócok tetejére csurgatok az ízes tejfölből valamint porcukorral szórom meg.

2012. február 15., szerda

Kelkáposztakrém leves tojástekerccsel






Hozzávalók:

  • 40 dkg kelkáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. zsír
  • só, bors, őrölt köménymag
  • 1 ek. liszt
  • 1 dl tejföl

  • A tojástekercshez:
  • 3 tojás
  • 1 ek. zsír a ütéshez


Elkészítése:

A kelkáposztát felaprítom, a hagymát kockázom, a 3 gerezd fokhagymát aprítom. Annyi sós hideg vízben, hogy ellepje főzni kezdem. Fűszerezem és körülbelül 20 perc múlva fokhagymás rántással besűrítem, majd végül tejföllel ízesítem. Botmixerrel pürésítem. A tojásokat egy tányérban felverem, sózom és egy kizsírozott serpenyőben tojáslepényt készítek. Melegen feltekerem a tojáslepényt és felkarikázom, majd a levest ezzel tálalom.

2012. február 13., hétfő

Dagadó szegfűszeges pulykamájjal, kéksajttal, fokhagymával, aszalt gyümölcsökkel töltve





Hozzávalók:

  • 80 dkg dagadó
  • 15 dkg kékpenészes sajt
  • 20 dkg pulykamáj
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg aszalt datolya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet majoranna
  • 10 dkg vegyes mirelit zöldség
  • 1 tojás
  • 1 szelet kenyér
  • 2 ek. libazsír
  • só, bors

Elkészítése:

A dagadót egy éles késsel hosszában kettévágom, besózom és fél órát pihentetem. Közben forrásban lévő sós vízben megfőzöm a mirelit zöldségeket, majd leszűröm. Az aszalt gyümölcsöket vékony szeletkékre, a pulykamájat durvább darabokra aprítom. Egy szelet kenyeret vízbe áztatok. Egy mélyebb serpenyőben libazsírt hevítek, ráteszem a karikára vágott hagymát, erős lángon fonnyasztom, majd beleteszem a pulykamájat és sűrűn kevergetve resztelem, sózom, borsozom és majorannával fűszerezem.
Amikor a májon már szép pörk réteg van, úgy ahogy van egy keverőtálba átöntöm, beleteszem az aszalt gyümölcsöket, a kinyomott áztatott kenyeret, egy egész tojást, a zöldség keveréket. Sózom és őrölt szegfűszeggel az egészet megbolondítom. Összedolgozom a tölteléket.
A dagadóra első rétegben kéksajt darabkákat szelek, majd fokhagyma szeleteket pakolok, azután rákanalazom a tölteléket. Feltekerem és fogpiszkálóval körbetűzöm, hogy sütés közben ne tudjon szétnyílni. Egy tűzálló tálat libazsírral kikenek, belerakom a dagadót, a tetejét is bekenem libazsírral, fél deci vizet töltök a hús mellé és alufóliával letakarom, forró sütőben egy órát sütöm, közben a sütés végén az alufóliát leveszem, hogy szép piros sült réteget kapjon a hús.
Őszibarack befőtt és krumplipüré körettel tálalom.

2012. február 12., vasárnap

Lazacfilé brokkolival és gnocchival




Hozzávalók:

  • 20 dkg lazacfilé
  • 20 dkg brokkoli
  • 1 zacskó gnocchi
  • 2 dl csirkehúsleves
  • 1 kis fej hagyma
  • 1,5 dl tej
  • 1 ek liszt
  • olaj, só, bors, kakukkfű
  • reszelt parmezán

Elkészítése:


A brokkolit rózsáira szedem és forrásban lévő sós vízben 5-6 perc alatt megfőzöm. A gnocchit a csomagoláson található utasítás szerint elkészítem. Közben a lazacból egy csipesz segítségével a vastag szálkákat eltávolítom, majd apró kockákra vágom a halat. Olajat hevítek egy serpenyőben, a hagymát megfonnyasztom, ráteszem a brokkolit, majd a lazacot, körülbelül 2 percig együtt sütöm, fűszerezem szerecsendióval, sóval, borssal, kakukkfűvel. Megszórom a liszttel, átkeverem és a húslevessel meg a tejjel együtt mártás sűrűségűre forralom. Ehhez adom a gnocchit és a tetejét parmezánnal megszórom.

2012. február 10., péntek

Füstölt sajt készítés

Füstölt sajt készítése házilag - lépésről lépésre.


HOT PAN pulykamáj kacsazsírban





Hozzávalók:

  • 80 dkg pulykamáj
  • 3 ek. kacsazsír
  • 1 fej lila hagyma
  • 10 dkg mirelit zöldborsó
  • majoranna, bors, só, oregáno, kakukkfű

Elkészítése:

A májat felszeletem ujjnyi vastagságúra, majd a HOT PAN-ben a kacsazsírt magas hőfokra melegítem és amikor forró a zsír a májszeleteket megpörkölöm benne, átforgatom, hogy minden oldala süljön. Közben befűszerezem. Egy két perc után a lilahagymát és a zöldborsót is ráteszem és készre sütöm! 
Koktélparadicsomos, körtés ruccola salátával tálalom.