2011. november 21., hétfő

Mustáros apróhús csemegekukoricával

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéslapocka
  • 2 dl tejföl
  • 1 nagy csokor petrezselyem zöld
  • 2 db erőleves kocka
  • 4 ek mustár
  • 4 ek csemege kukorica konzerv
  • 1 ek liszt
  • Bors

Elkészítése:

A húst ujjnyi csíkokra vágom, kevés sóval és őrölt borssal megszórom és fél órát állni hagyom. A felforrósított olajon fehéredésig, majd zsírjára sütöm a húst. Az apróra vágott petrezselyem zölddel megszórom, átkeverem kb. 2 dl vizet öntök rá. Beleteszem a leveskockákat és ebben a lében puhára főzöm a húst. A tejfölből, lisztből habarást készítek, besűrítem vele az ételt, készre forralom és végül a mustárral és a morzsolt csemege kukoricával ízesítve tálalom.

2011. november 14., hétfő

Cukkíni fasírt


 

 

 
Hozzávalók:

 
  • 40 dkg cukkíni
  • 5 ek liszt
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 tojás
  • 1 kk szárított kapor
  • Őrölt bors
  • Olaj

 

 

 
Elkészítése:

 
A cukkínit durva reszelőn lereszelem, sózom és egy óráig állni hagyom. A sajtot szintén azon a reszelőn reszelem le amivel a cukkínit reszeltem, hogy darabos legyen

 
Ha levet enged a cukkíni kicsavarom, majd egy tálban összekeverem a sajttal, a felvert tojásokkal a kaporral és a borssal. Forró olajba evőkanál segítségével kis lapocskákat szaggatok és mindkét oldalát ropogósra sütöm.

Kacsaaprólék káposztával és gombóccal cserépedényben sütve



Hozzávalók:

  • 1 kg kacsaaprólék
  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek majoranna
  • 1 nagyobb alma

A gombóchoz:

  • 20 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • Csipet só
  •  Fél dl tej

  
Elkészítése:

  
A kacsahúst megtisztítom, megmosom, besózom és megszórom majorannával. A szalonnát és a hagymát felaprítom a savanyú káposztát ha kell kiöblítem.

A szalonnát zsírjára sütöm, ráteszem a hagymát és megpirítom. Hozzáadom a káposztát és 2 dl vízzel felöntöm, fedő alatt kb 25 percig főzöm.

Az előre beáztatott cserépedényt lecsöpögtetem majd öntök bele kb 1 dl vizet és belerakom a kacsahúst, majd az előmelegített sütőben 20 percig erős lángon fedő nélkül sütöm.

Amíg ez sül elkészítem a gombóc tésztáját. Ehhez először kovászt készítek, úgy, hogy a langyos tejbe rakom a cukrot, az élesztőt és egy kevés lisztet. Az egészet összekeverem és langyos helyen felfuttatom.

A lisztet és a sót belerakom egy tálba és hozzáöntöm a kovászt, jól elkeverem és annyi langyos vizet adok hozzá, hogy nokedli sűrűségű legyen, majd alaposan kidagasztom jó levegősre. Ha szuszogós lett, letakarom és langyos helyen addig kelesztem ameddig kb a duplájára nő a tészta.

Közben a kacsa elősütése letelik így kiveszem a sütőből. A hús helyére egy sor káposztát terítek, majd egy sor hámozott és cikkekre vágott alma következik. Erre helyezem a kacsát, majd betakarom káposztával. A káposzta főzőlevét beleöntöm és kis mélyedéseket csinálok és a tésztából kanállal gombócokat készítek. A gombócokat a maradék káposztával befedem.

A cserépedényt befedem, visszarakom a sütőbe és kb egy óra alatt készre sütöm.



Rizskoch recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg rizs
  • 1 l tej
  • 2 dl víz 
  • 6 csomag vaníliás cukor
  • 3 ek cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 tojás
  • Fél csomag sütőpor
  • Csipet só
  • 1 tk vaj
  • ek liszt

     
Elkészítése:

  
A rizst átmosom, majd a vízzel hígított tejben főzni kezdem. Belekeverek 3 csomag vaníliás cukrot, a kristálycukrot és egy csipet sóval főzöm amíg a folyadékot beszívja, közben gyakran kevergetem, nehogy leégjen. Amikor magába szívta a tejet ráöntök még annyit, hogy könnyen átkeverhető legyen. A fedőt visszarakom és nedves konyharuhával letakarom, majd erre egy szárazat terítek, a gázt elzárom és addig pihentetem míg a rizs teljesen puha nem lesz a dunsztban. Közben a tojásokat kettéválasztom. A sárgájára reszelem a citrom héját, belerakom a 3 vaníliás cukrot és a fél csomag sütőport. Habosra keverem. A fehérjét kemény habbá verem. A sütőtálat vajjal kikenem és lisztezem. A rizst a kikevert tojás sárgával összekeverem, végül a tojáshabot is beleforgatom és a sütőtálba borítom. Az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöm.
Hígra készített vanília pudinggal, málnaszörppel és tejszínhabbal tálalom.

2011. november 4., péntek

Rozmaringos sertésragu citromos mártással


A pecsenye sütése

Hozzávalók:

    • 1 kg sertés comb
    • 1 citrom
    • 1 dl tejföl
    • 1,5 dl főzőtejszín
    • 1 ek liszt
    • 2-3 szál friss rozmaring
    • olaj
    • bors

Elkészítése:

A sertéscombot nagyobb kockákra vágom, besózom és borsozom és egy órára a hűtöbe teszem, hogy jól átjárja a fűszer a húst.
Olajat hevítek egy mélyebb serpenyőben és a húst maréknyi adagokban pecsenyére sütöm, kiszedem az edényből és félrerakom. A citrom reszelt héját összekeverem a citrom levével és a pecsenye lére öntöm, majd a tejfölt és a főzőtejszínt simára keverem a liszttel és ezt is hozzáöntöm. Sózom, borsozom és végül az apróra vágott rozmaring leveleket szórom bele az illatozó mártásba. Összeforralom az egészet, majd beleforgatom a húst és addig rotyogtatom amíg besűrűsödik.

2011. november 3., csütörtök

Kelbimbó füstölt tarjával




Hozzávalók:

  • 60 dkg mirelit vagy friss kelbimbó
  • 35 dkg szeletelt füstölt tarja
  • őrölt kömény
  • bors

Elkészítése:

A forrásban lévő vízbe egy kávéskanálnyi sót és egy kevés őrölt köménymagot teszek, majd belehelyezem a kelbimbót és készre főzöm. Főzés közben kiveszek egyet és kettévágva ellenőrzöm, hogy ne főjön túl puhára, löttyedtre a kelbimbó. Legyen éppen főtt, de szinte még roppanós. Mi így szeretjük! 
Leszűröm róla a főzővizet és egy percre hideg vízbe merítem, mert így őrzi meg a szép zöld színét a kelbimbó. Végül jól lecsepegtetem.
A tarját tetszőleges darabokra vagy csikokra vágom és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe terítem, majd betolom a forró sütőbe és szép pirosra sütöm. A kettévágott kelbimbókat egy tálba helyezem, megsózom, borsozom, egy kis őrölt köményt is lehet szórni még rá, majd a tetejére halmozom a ropogósra sült füstölt tarja darabkákat. A még langyos sütőben tálalásig melegen tartom az ételt.