2010. május 17., hétfő

Római tálban sült csülök Pékné módra


Hozzávalók:

1.20 dkg sertéscsülök,
4 fej vöröshagyma,
70 dkg burgonya,
só, bors, őrölt köménymag,
1 csokor petrezselyemzöld
1 dl sör
20 dkg füstölt szalonna.

Elkészítése:

A csülköt megsózom, megszórom borssal és egy kevés köménymaggal, s lehetőleg egy éjszakát így befűszerezve a hűtőben pihentetem. A római tálat a használatbavétel előtt egy órát hideg vízben áztatom.
A füstölt szalonnát kockára vágom, a burgonyát meghámozom és cikkekre vágom, a hagymát szintén nagyobb cikkekre aprítom.
Az agyagtál alját meglocsolom a füstölt szalonna zsírjával, ráteszem a csülköt, aláöntök egy pohárka vizet és lefedve a forró sütőbe helyezem majd kb. 2 órát sütöm. Sütés közben kiveszem időnként a tálat és ellenőrzöm, hogy a csülök mennyire van átsülve és minden alkalommal a hiányzó nedvességet sörrel pótolom úgy, hogy a csülök bőrére locsolom a sört. Amikor már majdnem teljesen puha a hús, köré rakom a burgonyát, a hagymát, s lefedve sütöm még kb. 30-40 percig, majd leveszem az agyagtál tetejét, ráteszem a sült szalonna kockákat, visszateszem a sütőbe és erős lángon ropogós pirosra sütöm a burgonyát és a csülköt is.

2010. május 16., vasárnap

Sertés sült spárgával, sajtos omlettel, tejszínes-mazsolás mártással

Hozzávalók:

6 szelet hús,
6 db tojás,
2 csomag zöld spárga,
fél bögre mazsola,
5 dkg reszelt sajt,
5 dkg füstölt szalonna szeletelve,
1 dl főzőtejszín,
fél dl Irsai Olivér,
só, cukor, olaj, liszt, bors.

Elkészítése:

A húst kiklopfolom, besózom és fél órára félreteszem. A spárgákat megtisztítom és forrásban lévő cukros, sós vízben kb 8 percig megfőzöm és leszűröm. Egy teflon serpenyőben kisütöm a füstölt szalonna szeleteket, majd a sült szalonnát félrerakom és a szalonna zsírján a lisztbe forgatott húst hirtelen megsütöm. Személyenként 3 tojást, csipet sót, csipet borsot és kb. 3 ek főzőtejszínt habosra felverek és omlettet készítek amit ha készen van egy tányérra csúsztatok, még forrón rászórom a reszelt sajtot, rárakom a megfőtt lecsurgatott spárgát és feltekerem. A hús sütése után visszamaradt kevés zsiradékba öntöm a főzőtejszínt, belerakom az előtte vízbe áztatott mazsolát, ha kell utánasózom és egy csipet borssal ízesítem és végül a bort is hozzáöntöm. Ahogy felforrt lehúzom a tűzről, majd a húsokat és a spárgás omlettet tálalom és a szósszal leöntöm.





2010. május 2., vasárnap

Jászkeszeg paprikás lisztben sütve


2010 május 1.-én a Szentendrei-Duna partján került horogra ez a szép méretes jászkeszeg!

Hozzávalók:
1 kg jászkeszeg
só,
finomliszt,
házi kalocsai pirospaprika,
olaj a sütéshez


Elkészítése:

A lepikkelyezés után a megtisztított halat sűrűn, úgy 3 mm-erenként be kell irdalni, majd minimum fél órát, de még jobb ha egy óránál többet tölt sütés előtt besózva!
Paprikás lisztben megforgatva, bő olajban kisütöm.
A hal mérete miatt Hot Pan-ben sütöttem meg, így szerencsére éppen belefért keresztbe rakva a serpenyőbe!