2008. június 30., hétfő

Mi

Ő pecázik....

Én kóstolok....

'A' kovászos uborka


'A' kovászos uborka úgy készül, hogy háromszoros mennyiségű fokhagymát, dupla adag sót használok a receptekben előírt mennyiségnél és a kaprot sem sajnálom belőle.

Csirkemáj kínai kellel, zöldborsóval és sült krumplival


Hozzávalók:

30 dkg csirkemáj,
30 dkg kínai kel,
15 dkg zöldborsó,
10 dkg füstölt szalonna,
2 ek vaj,
1 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
olaj, só, vegeta,
majoranna, őrölt kömény,
3-4 karika hegyes erős paprika.

Elkészítése:

A kínai kelt felcsíkozom, a füstölt szalonnát felkockázom.
A szalonnát egy serpenyőben elkezdem pirítani, majd ráteszem a vajat és a kínai kelt. Fűszerezem őrölt köménnyel, sóval és lefedve készre párolom.
A zöldborsót forrásban lévő vegetás vízben megfőzöm, leszűröm és tálalásig félreteszem.
A vöröshagymát durva darabokra szeletelem, a fokhagymát csíkokra vágom, majd a csirkemájat is felaprítom. Az olajban először a hagymát kezdem pirítani, aztán ráteszem a fokhagymát, az erős paprika karikákat és együtt is pirítom, majd végül a csirkemájat dobom rá.
Fűszerezem majorannával, erős lángon sütöm, sűrűn kevergetve míg megpirul a máj is.
Tálalom a ragut a vajon párolt kínai kellel, zsenge zöldborsóval és sült krumplit adok mellé.

Padlizsánba tekert csirkemell grillezve

Hozzávalók:

20 dkg csirkemellfilé
1 padlizsán
10 dkg füstölt szalonna

A páchoz:

olaj, só,
fokhagyma, kakukkfű,
bazsalikom, őrölt rozmaring,
erős pirospaprika.


Elkészítése:

A szalonnát felcsíkozom, a padlizsánt vékonyra szeletelem, besózom és kb. 30 percig állni hagyom addig, míg a só hatására megpuhul a padlizsánszelet, hogy könnyen bele lehet tekerni a csirkehúst.
Közben elkészítem a húspácot az olaj, a zúzott fokhagyma és a fűszerek hozzáadásával, majd az ujjnyi szeletkékre vágott csirkemellet kb. 20-30 percig a pácolom.
Majd a padlizsánszeletbe egy csík szalonnát és egy csirkemell darabkát göngyölök és fogpiszkálóval összetűzöm.
15 perc grillezést igényel!

2008. június 23., hétfő

Csirkemell pisztáciával és sült mangóval





Hozzávalók:

50 dkg csirkemellfilé,
5 dkg pisztácia,
2 szem érett mangó,
15 dkg márványsajt,
2 dl fehér bor,
1 dl tejszín,
olaj,
só.


Elkészítése:

A csirkemellfilét éles késsel aprócska darabokra vágom, majd belekeverem a durvára vágott pisztáciát és kevés sóval ízesítem. Folpack segítségével kis téglalapokat formázok a masszából, majd kevés olajon egy serpenyőben kisütöm a lapocskákat. A maradék olajban a meghámozott, felszeletelt mangót is megsütöm. A visszamaradt zsiradékot felengedem a borral és a tejszínnel, majd a márványsajtot is beleteszem és jól összeforralom. A sajtból egy keveset a díszítésre félreteszek.
Adagonként 3 szelet pisztáciás csirkelapocskát szoktam kisütni. Tálaláskor a húslapocskák közé rakom a sült mangót majd a tetejére morzsolok a márványsajtból és a szószt köré öntöm.

Camembert fagyi forró zellermártással



Hozzávalók:

2 Bakony camembert sajt
2 dl bor,
néhány szál angol zeller,
1 dl tejszín,
30 g vaj,
só.

Elkészítése:

A feldarabolt sajtot a tejszínnel és a borral összeforralom, majd botmixerrel habosítom és lefagyasztom.
Az angol zeller felaprított szárából egy csipet sóval kevés vízben redukciót főzök, majd közben egy másik edényben a felhevített olajon lepirítom az apróra vágott zellerlevelet és felengedem az elkészült alaplével. Botmixerrel egyneműsítem és végül a vajjal habosra mixelem.
Illik hozzá a pirítós kenyér, de ez esetünkben elmaradt!

Csokitorta marcipánnal


Isti 40 éves lett!
Isten éltessen! :))
A képen Isti szülinapi csokoládé tortája látható marcipánnal bevonva és a 'kellékkel' díszítve.

Hozzávalók:

Végy egy slusszkulcsot.


Elkészítése:

Indítsd el az autódat,
hajts el a legszimpatikusabb cukrászdába és rendeld meg a tortát, majd a megadott időben menj el érte, hozd haza és tálald!

2008. június 16., hétfő

Tárkonyos csirkecomb tejszínes túróval





Hozzávalók:

4 db csirkecomb,
néhány friss tárkony levél - ill. kk szárított tárkony őrlemény
olaj, só,


A körethez:

6 db sárgarépa,
1 csomag zöld spárga,
1 kiskanál cukor,
fél kg burgonya,
2 dkg vaj,
1 dl tejszín,
só.

A túróhabhoz:


25 dkg túró,
1 kk koriander,
petrezselyemlevél,
1 kis vöröshagyma,
1,5 dl tejszín,
1 kiskanál zselatin,
só.


Először a túróhabot készítem el, mert ennek pár órát hűlnie kell a hűtőszekrényben. A túrót áttöröm, a korianderrel, zöldpetrezselyemmel és a finomra vágott vöröshagymával összekeverem, sózom, borsozom.
A tejszín harmadát felmelegítem és a zselatint feloldom benne, ezután a túróba keverem. A maradék tejszínt habbá verem és ezt is beleforgatom a túrókrémbe. Majd a hűtőbe rakva dermesztem.
Közben a csirkecombokat sózom, borsozom és tárkonnyal beszórom, kicsit állni hagyom, majd egy kiolajozott tűzálló edényben a szokott módon ropogósra sütöm.
A sárgarépát és a spárgát sós, cukros vízben roppanósra párolom. A meghámozott krumplit sós vízben megfőzöm.
A zöldségeket leszűröm, majd forró vajon megforgatom és a tejszínnel felengedem. Utánasózom és egy csipetnyi borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezem.
Tálalom a sült csirkecombokat és a tetejére fagylaltos kanállal 1-1 gombócot nyomok a túróhabból.